Eyecatchers

17 mei 2017 | Jennifer Shahheidari | Gastblog

Wie is er niet groot geworden met koekjes en een glas melk? Als klein meisje liep ik iedere dag van school naar huis, en ik wist dat er dan een schaaltje met zandkoekjes klaar stond. Mijn dagelijkse portie koekjes spoelde ik snel weg met een glas melk. De koekjes van Cookiesalon daarentegen zijn geen simpele baksels; het zijn prachtige schilderijtjes. Deze koekjes bewonder je voor je ze opeet.

 

Irene, eigenaresse van Cookiesalon, gooit nog geen jaar geleden het roer om en volgt haar hart. Zij geeft haar goed betaalde baan op en begint vanuit haar eigen keuken met het bakken van de mooi gedecoreerde koekjes. “Ik zag een niche in de markt en ben erop ingesprongen met mijn passie voor bakken en creativiteit”. In Nederland zijn gedecoreerde taarten, cupcakes of macarons al langer verkrijgbaar. Maar opgesierde koekjes, zoals die van Irene, kwam je tot voorkort alleen maar tegen in hippe New Yorkse bakeries.

 

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar niet alledaagse producten. Dit geldt ook voor wat wij eten. Onze voeding is niet meer alleen voedzaam. Het is ook duurzaam, lekker en vooral mooi; het publiek wil geïnspireerd worden. Zo etaleren foodbloggers prachtige voedselfotografie op social media voor zoveel mogelijk likes & shares. 

Mede hierdoor vinden mensen de schoonheid in voeding steeds belangrijker. Toch reist de vraag: ‘Waarom hechten wij waarde aan de esthetiek van voeding?’ 

 

De laatste jaren is de verpakking een belangrijk marketinginstrument geworden. Het gaat echter om zoveel meer dan alleen de verpakking. Wetenschappers tonen aan dat mooie dingen ons gelukkig maken. Zo kan de aanblik van een vrolijk, gekleurd koekje een gevoel van somberheid en ontevredenheid, omzetten in een geluksgevoel. Bij een Duits-Zwitsers onderzoek moesten proefpersonen een week lang dagelijks aan mooie dingen denken, zoals prachtige gebakjes of mooie schilderijen. De deelnemers scoorden na afloop van die week significant hoger op geluksgevoelens. Dit effect hield daarna een maand aan.

 

Irene hoort vaak dat haar klanten zo blij worden van haar koekjes. Dat is ook het gevoel wat zij wil achterlaten bij hen. Voor de opening van Lush in het centrum van Den Haag, ontwierp Irene persoonlijke, op maat gemaakte koekjes van vegan deeg. De maatschappij verlangt steeds hogere idealen. Als deze idealen terugkomen in prachtige creaties is niet alleen Irene tevreden; ook de klant is blij. Laat dat nou precies zijn waar etenswaar tegenwoordig voor staat: voeding waar je gelukkig van wordt. 


5 commentaren

'Koninklijk' suikerglazuur?

Royal Icing is mij inmiddels heel bekend, maar ik kan me voorstellen dat mensen de term niet kennen en zich afvragen waarom suikerglazuur deze koninklijke titel mag dragen. Het antwoord is; omdat het gebruikt werd voor de bruidstaart van koningin Victoria in 1840. Zij hield van extravagante, rijk versierde grote decoraties (de taart had een omtrek van 2,75 meter en woog rond de 135 kilo). Gewoon suikerglazuur was hier niet geschikt voor en er werd gezocht naar sterkere alternatieven. Ze kwamen uit op icing gemaakt van eiwit, suiker en citroen. Dit mengsel was hard genoeg voor alle geornamenteerde versieringen die koningin Victoria zo prachtig vond. De icing kreeg hierdoor de eer voortaan als "royal icing" door het leven te mogen gaan. Deze rijk versierde taarten waren een teken van rijkdom en werd dus graag geserveerd in de hogere kringen. Inmiddels is het allang niet meer alleen een koninklijke aangelegenheid en mag ik hopelijk bijdragen aan de bekendheid van dit oh zo fijne product!

 

 

0 commentaren

Ondernemen, vreselijk eng, of toch niet?

Vaak krijg ik als reactie dat het zó stoer is dat ik een eigen bedrijf ben begonnen. Als ik vraag waarom dit zo stoer is, krijg ik vaak het idee dat veel mensen ervan dromen eigen baas te zijn en iets te gaan doen, waar het hart écht ligt, maar het gewoonweg niet durven. Het hebben van een betaalde baan is lange tijd een luxe geweest en waarom zou je dan in gódsnaam die zekerheid opgeven in ruil voor angst en onzekerheid Deze gedachte heeft ook bij mij lange tijd gedomineerd, maar door omstandigheden heb ik mijn betaalde baan zelf op moeten zeggen. Dit heeft mij in het begin een gevoel van falen gegeven, maar mijn lieve man heeft dit falen wonderbaarlijk tot iets ontzettend positiefs kunnen draaien. "Ireen, dit is een kans! Geen falen.". "Je zou anders NOOIT je eigen bedrijf durven starten". Brrrrrr......ik weet dat ik super creatief ben, maar ondernémen, voor een iemand die is afgestudeerd an de Sociale Wetenschappen, is dat wel zo slim? Het antwoord is JA! Ondernemen kan je leren. Maar alleen als je 100% achter je idee staat en bereid bent (gecalculeerde) risico's te nemen. Had mij een jaar geleden gevraagd of ik een eigen bedrijf zou starten en mijn antwoord zou zijn "NEE". Nu ik de stap heb durven nemen, zou ik iedereen die twijfelt willen aansporen om de sprong in het diepe te wagen. Mijn ervaring is dat het ondernemerschap in stapjes komt. Je hoeft niet alles gelijk te weten. Het is net als bij kleine kinderen leren door vallen en opstaan. Er zijn in Nederland heel wat instanties die startende ondernemers helpen en van informatie kunnen voorzien. Zie het als een trechter van kennis waar je induikt. Je krijgt veel nieuwe informatie te verduren, maar aan het einde valt alles op z'n plaats. Het heeft mij behalve een super gaaf nieuw bedrijf waar ik heel trots op ben, ook een zelfvertrouwenboost gegeven en ik heb het gevoel alsof ik de wereld weer aan kan! Als je zelf in een positie bent van twijfel, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Beter 100 dingen doen, waarvan 99 mislukken, dan helemaal nergens ooit aan beginnen.

2 commentaren

The very first steps of CookieSalon!

Welkom bij CookieSalon en welkom bij mijn blog! Ik ben ontzettend trots dat ik mijn 'zoete' droom heb mogen verwezenlijken. Ik heb het zaadje dat 7 jaar geleden door een supercute bakkerijtje in de jungle van Costa Rica in mijn hoofd werd geplant, nu eindelijk mogen zaaien en oogsten. Heel trots ben ik op CookieSalon, waarbij ik de gaafste Royal Icing koekjes bak en decoreer voor iedere unieke gelegenheid. De koekjes worden ambachtelijk en met veel liefde gemaakt. In 2011 vertrok ik voor 2 jaar naar Los Angeles, waar ik kennis maakte met Royal Icing. Daar zag ik hoe je van koekjes kunst kunt maken. In mijn blogs zal ik vertellen over de koekjes, mijn inspiratie, hoe CookieSalon tot stand is gekomen en hoe de koekjes worden gemaakt. Bij veel enthousiasme zou ik me kunnen laten overhalen tot vloggen, dus wie weet tot ziens!

0 commentaren

Eyecatchers

17 mei 2017 | Jennifer Shahheidari | Gastblog

Wie is er niet groot geworden met koekjes en een glas melk? Als klein meisje liep ik iedere dag van school naar huis, en ik wist dat er dan een schaaltje met zandkoekjes klaar stond. Mijn dagelijkse portie koekjes spoelde ik snel weg met een glas melk. De koekjes van Cookiesalon daarentegen zijn geen simpele baksels; het zijn prachtige schilderijtjes. Deze koekjes bewonder je voor je ze opeet.

 

Irene, eigenaresse van Cookiesalon, gooit nog geen jaar geleden het roer om en volgt haar hart. Zij geeft haar goed betaalde baan op en begint vanuit haar eigen keuken met het bakken van de mooi gedecoreerde koekjes. “Ik zag een niche in de markt en ben erop ingesprongen met mijn passie voor bakken en creativiteit”. In Nederland zijn gedecoreerde taarten, cupcakes of macarons al langer verkrijgbaar. Maar opgesierde koekjes, zoals die van Irene, kwam je tot voorkort alleen maar tegen in hippe New Yorkse bakeries.

 

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar niet alledaagse producten. Dit geldt ook voor wat wij eten. Onze voeding is niet meer alleen voedzaam. Het is ook duurzaam, lekker en vooral mooi; het publiek wil geïnspireerd worden. Zo etaleren foodbloggers prachtige voedselfotografie op social media voor zoveel mogelijk likes & shares. 

Mede hierdoor vinden mensen de schoonheid in voeding steeds belangrijker. Toch reist de vraag: ‘Waarom hechten wij waarde aan de esthetiek van voeding?’ 

 

De laatste jaren is de verpakking een belangrijk marketinginstrument geworden. Het gaat echter om zoveel meer dan alleen de verpakking. Wetenschappers tonen aan dat mooie dingen ons gelukkig maken. Zo kan de aanblik van een vrolijk, gekleurd koekje een gevoel van somberheid en ontevredenheid, omzetten in een geluksgevoel. Bij een Duits-Zwitsers onderzoek moesten proefpersonen een week lang dagelijks aan mooie dingen denken, zoals prachtige gebakjes of mooie schilderijen. De deelnemers scoorden na afloop van die week significant hoger op geluksgevoelens. Dit effect hield daarna een maand aan.

 

Irene hoort vaak dat haar klanten zo blij worden van haar koekjes. Dat is ook het gevoel wat zij wil achterlaten bij hen. Voor de opening van Lush in het centrum van Den Haag, ontwierp Irene persoonlijke, op maat gemaakte koekjes van vegan deeg. De maatschappij verlangt steeds hogere idealen. Als deze idealen terugkomen in prachtige creaties is niet alleen Irene tevreden; ook de klant is blij. Laat dat nou precies zijn waar etenswaar tegenwoordig voor staat: voeding waar je gelukkig van wordt. 


5 commentaren

'Koninklijk' suikerglazuur?

Royal Icing is mij inmiddels heel bekend, maar ik kan me voorstellen dat mensen de term niet kennen en zich afvragen waarom suikerglazuur deze koninklijke titel mag dragen. Het antwoord is; omdat het gebruikt werd voor de bruidstaart van koningin Victoria in 1840. Zij hield van extravagante, rijk versierde grote decoraties (de taart had een omtrek van 2,75 meter en woog rond de 135 kilo). Gewoon suikerglazuur was hier niet geschikt voor en er werd gezocht naar sterkere alternatieven. Ze kwamen uit op icing gemaakt van eiwit, suiker en citroen. Dit mengsel was hard genoeg voor alle geornamenteerde versieringen die koningin Victoria zo prachtig vond. De icing kreeg hierdoor de eer voortaan als "royal icing" door het leven te mogen gaan. Deze rijk versierde taarten waren een teken van rijkdom en werd dus graag geserveerd in de hogere kringen. Inmiddels is het allang niet meer alleen een koninklijke aangelegenheid en mag ik hopelijk bijdragen aan de bekendheid van dit oh zo fijne product!

 

 

0 commentaren

Ondernemen, vreselijk eng, of toch niet?

Vaak krijg ik als reactie dat het zó stoer is dat ik een eigen bedrijf ben begonnen. Als ik vraag waarom dit zo stoer is, krijg ik vaak het idee dat veel mensen ervan dromen eigen baas te zijn en iets te gaan doen, waar het hart écht ligt, maar het gewoonweg niet durven. Het hebben van een betaalde baan is lange tijd een luxe geweest en waarom zou je dan in gódsnaam die zekerheid opgeven in ruil voor angst en onzekerheid Deze gedachte heeft ook bij mij lange tijd gedomineerd, maar door omstandigheden heb ik mijn betaalde baan zelf op moeten zeggen. Dit heeft mij in het begin een gevoel van falen gegeven, maar mijn lieve man heeft dit falen wonderbaarlijk tot iets ontzettend positiefs kunnen draaien. "Ireen, dit is een kans! Geen falen.". "Je zou anders NOOIT je eigen bedrijf durven starten". Brrrrrr......ik weet dat ik super creatief ben, maar ondernémen, voor een iemand die is afgestudeerd an de Sociale Wetenschappen, is dat wel zo slim? Het antwoord is JA! Ondernemen kan je leren. Maar alleen als je 100% achter je idee staat en bereid bent (gecalculeerde) risico's te nemen. Had mij een jaar geleden gevraagd of ik een eigen bedrijf zou starten en mijn antwoord zou zijn "NEE". Nu ik de stap heb durven nemen, zou ik iedereen die twijfelt willen aansporen om de sprong in het diepe te wagen. Mijn ervaring is dat het ondernemerschap in stapjes komt. Je hoeft niet alles gelijk te weten. Het is net als bij kleine kinderen leren door vallen en opstaan. Er zijn in Nederland heel wat instanties die startende ondernemers helpen en van informatie kunnen voorzien. Zie het als een trechter van kennis waar je induikt. Je krijgt veel nieuwe informatie te verduren, maar aan het einde valt alles op z'n plaats. Het heeft mij behalve een super gaaf nieuw bedrijf waar ik heel trots op ben, ook een zelfvertrouwenboost gegeven en ik heb het gevoel alsof ik de wereld weer aan kan! Als je zelf in een positie bent van twijfel, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Beter 100 dingen doen, waarvan 99 mislukken, dan helemaal nergens ooit aan beginnen.

2 commentaren

The very first steps of CookieSalon!

Welkom bij CookieSalon en welkom bij mijn blog! Ik ben ontzettend trots dat ik mijn 'zoete' droom heb mogen verwezenlijken. Ik heb het zaadje dat 7 jaar geleden door een supercute bakkerijtje in de jungle van Costa Rica in mijn hoofd werd geplant, nu eindelijk mogen zaaien en oogsten. Heel trots ben ik op CookieSalon, waarbij ik de gaafste Royal Icing koekjes bak en decoreer voor iedere unieke gelegenheid. De koekjes worden ambachtelijk en met veel liefde gemaakt. In 2011 vertrok ik voor 2 jaar naar Los Angeles, waar ik kennis maakte met Royal Icing. Daar zag ik hoe je van koekjes kunst kunt maken. In mijn blogs zal ik vertellen over de koekjes, mijn inspiratie, hoe CookieSalon tot stand is gekomen en hoe de koekjes worden gemaakt. Bij veel enthousiasme zou ik me kunnen laten overhalen tot vloggen, dus wie weet tot ziens!

0 commentaren