Ondernemen, vreselijk eng, of toch niet?

Vaak krijg ik als reactie dat het zó stoer is dat ik een eigen bedrijf ben begonnen. Als ik vraag waarom dit zo stoer is, krijg ik vaak het idee dat veel mensen ervan dromen eigen baas te zijn en iets te gaan doen, waar het hart écht ligt, maar het gewoonweg niet durven. Het hebben van een betaalde baan is lange tijd een luxe geweest en waarom zou je dan in gódsnaam die zekerheid opgeven in ruil voor angst en onzekerheid Deze gedachte heeft ook bij mij lange tijd gedomineerd, maar door omstandigheden heb ik mijn betaalde baan zelf op moeten zeggen. Dit heeft mij in het begin een gevoel van falen gegeven, maar mijn lieve man heeft dit falen wonderbaarlijk tot iets ontzettend positiefs kunnen draaien. "Ireen, dit is een kans! Geen falen.". "Je zou anders NOOIT je eigen bedrijf durven starten". Brrrrrr......ik weet dat ik super creatief ben, maar ondernémen, voor een iemand die is afgestudeerd an de Sociale Wetenschappen, is dat wel zo slim? Het antwoord is JA! Ondernemen kan je leren. Maar alleen als je 100% achter je idee staat en bereid bent (gecalculeerde) risico's te nemen. Had mij een jaar geleden gevraagd of ik een eigen bedrijf zou starten en mijn antwoord zou zijn "NEE". Nu ik de stap heb durven nemen, zou ik iedereen die twijfelt willen aansporen om de sprong in het diepe te wagen. Mijn ervaring is dat het ondernemerschap in stapjes komt. Je hoeft niet alles gelijk te weten. Het is net als bij kleine kinderen leren door vallen en opstaan. Er zijn in Nederland heel wat instanties die startende ondernemers helpen en van informatie kunnen voorzien. Zie het als een trechter van kennis waar je induikt. Je krijgt veel nieuwe informatie te verduren, maar aan het einde valt alles op z'n plaats. Het heeft mij behalve een super gaaf nieuw bedrijf waar ik heel trots op ben, ook een zelfvertrouwenboost gegeven en ik heb het gevoel alsof ik de wereld weer aan kan! Als je zelf in een positie bent van twijfel, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Beter 100 dingen doen, waarvan 99 mislukken, dan helemaal nergens ooit aan beginnen.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Bouke van der meer (vrijdag, 05 augustus 2016 04:20)

  Gaaf dat je dit ben gaan doen; wordt ik heel blij van...Alles goed?Vast wel!

 • #2

  Irene (dinsdag, 09 augustus 2016 17:01)

  Hoi Bouke,

  Leuk dat je reageert. Alles gaat erg goed. Voel me helemaal in mijn element met mijn nieuwe bedrijf! Hoe is het met jou?